Ma dor muschii la doua zile dupa antrenament

De ani de zile, acidul lactic a fost acuzat de durerile musculare dupa exercitii fizice. Desi formarea acidului lactic poate fi responsabila pentru durerea imediata pe care o simtiti in timpul sau dupa antrenament, acesta dispare de fapt in 30 pana la 60 de minute dupa ce ati terminat.

Datorita biopsiei musculare, cercetarile indica faptul ca durerea sau rigiditatea musculara pe care o simtiti la cateva zile dupa antrenament se datoreaza picaturilor microscopice din muschi, cunoscute sub numele de durere musculara cu debut intarziat sau DOMS.

Dureri musculare cu debut intarziat

De obicei, apare in primele 12 pana la 24 de ore dupa exercitiu si poate dura pana la 5 zile. Poate aparea dupa exercitii fizice intense, nu doar dupa alergare. Chiar si cei mai experimentati antrenati primesc DOMS, mai ales atunci cand incearca o activitate noua sau necunoscuta. Pete Pfitzinger, autor si fiziolog in exercitiu, explica ca „Muschiul deteriorat provoaca inflamatie, care provoaca durere”.

De ce inflamatia este buna

Nu toate inflamatiile sunt rele. Cercetarile publicate in „Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology” in 2010 au gasit dovezi ca inflamatia contribuie la repararea si recuperarea muschilor. In cartea sa, „The Runner’s Body”, Ross Tucker explica raspunsul inflamator al organismului. Muschii devin inflamati deoarece „lichidele si celulele se deplaseaza in muschiul deteriorat si se infiltreaza in tesut… acele celule distrug tesutul mort si indeparteaza celulele deteriorate”. Zona umflata se simte dureroasa, ceea ce va protejeaza muschii de deteriorarea ulterioara. Daca simtiti durere, este posibil sa nu continuati exercitiul pana cand durerea nu dispare. Acesta este motivul pentru care medicamentele antiinflamatoare pot ingreuna recuperarea. Incetarea durerilor musculare de la administrarea medicamentului va poate incuraja sa faceti exercitii inainte ca organismul sa va revina. Daca reveniti la exercitii intense prea devreme, poate aparea o ranire.

Durere musculara versus durere

Este important sa recunoasteti daca simtiti dureri sau dureri musculare. Disconfortul articular poate indica o leziune, in timp ce durerea musculara poate fi pur si simplu rigiditate. Potrivit lui Claire Kowalchik, fost editor al revistei Runner’s World, „Durerea surda indica de obicei o afectiune mai grava decat doar dureri si dureri”. Daca simtiti durere, poate fi necesar sa vizitati un medic.

Cum sa tratezi DMAT

Potrivit Consiliului American pentru Exercitii, „TMD indica faptul ca pot fi necesare cateva zile libere de antrenament pentru procesele de construire si reparare a tesuturilor care duc la muschii mai puternici”. Pfitzinger adauga: „Muschii afectati sunt, de asemenea, mai slabi, asa ca orice exercitiu facut inainte ca durerea musculara sa dispara nu va fi doar dureros, ci si probabil ca nu va fi suficient de intens”. Odihna este cruciala pentru recuperarea eficienta dupa exercitii intense.

Devii mai puternic

Odihneste-te suficient in timpul exercitiilor dificile, deoarece in acest timp corpul tau devine mai puternic. O modalitate de a face acest lucru este sa lucrezi diferite grupe de muschi in fiecare zi, de exemplu, sa lucrezi spatele si bicepsii intr-o zi, iar pieptul si tricepsii in urmatoarea, permitand grupului de muschi lucrat cu o zi inainte sa se recupereze. Timpul de recuperare este diferit pentru fiecare, asa ca acordati atentie corpului si nu va fie teama sa va luati o zi suplimentara de odihna daca este necesar. Desi DMAT poate sa nu fie placut, este o parte normala si necesara a exercitiului.

Pe acelasi subiect

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista multe actiuni...

Din aceeasi categorie

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista...

Albirea dentară – cele mai populare mituri

Albirea dentară este o procedură populară în domeniul stomatologiei...