Lomotil: indicatii si contraindicatii

Lomotil ajuta la reducerea numarului si frecventei miscarilor intestinale. Actiunea sa este de a reduce miscarea intestinului. Ingredientul sau activ, loperamida, va ajuta la atingerea scopului terapeutic.

Lomotil este denumirea de marca a unui medicament care are un ingredient activ: loperamida . Se administreaza pe cale orala si se foloseste, mai ales, pentru tratamentul diareei.

Cu toate acestea, nu trebuie utilizat pentru diareea cauzata de diferite tipuri de infectii . In plus, utilizarea sa nu este recomandata copiilor sub 6 ani din cauza unui risc mai mare de reactii adverse grave, precum cele pe care le vom discuta mai jos.

De ce apare diareea?

Diareea este trecerea frecventa a scaunelor moi sau moale. Este un tablou clinic care de obicei nu dureaza mult si se imbunatateste de la sine. La fel, este obisnuit sa apara din cauza unei infectii intestinale cauzate de virusi sau bacterii.

Cu toate acestea, poate fi si rezultatul unei diete bogate in zaharuri , a unei alergii alimentare, a intolerantei la lactoza sau a altor probleme intestinale; precum boala celiaca sau bolile inflamatorii.

Lomotil este un medicament utilizat impotriva episoadelor de diaree. Serveste la reducerea numarului si frecventei miscarilor intestinale.

Impreuna cu diareea timp de 3 pana la 5 zile, o persoana poate avea si dureri de stomac sau crampe. In plus, este, de asemenea, obisnuit sa declanseze oricare dintre urmatoarele simptome:

 • Febra.
 • pierderea poftei de mancare
 • Boala.
 • deshidratare

Mecanism de actiune: cum isi exercita efectul Lomotil asupra organismului?

Dupa cum stiti deja, Lomotil ajuta la reducerea numarului si frecventei miscarilor intestinale . Actiunea sa, conform unui articol publicat de Centrul Colaborator al Administratiei Nationale a Medicamentului, Alimentatiei si Tehnologiei Medicale, consta in reducerea miscarii intestinale datorita ingredientului sau activ: loperamida .

Prin scaderea numarului de miscari intestinale, viteza digestiei isi revine treptat. In acest fel, este permisa o absorbtie corecta a lichidelor ; restabilirea consistentei scaunului.

Actioneaza eficient pentru a controla diareea inca de la primele simptome . Loperamida interfereaza cu peristaltismul (procesul de contractii musculare care deplaseaza alimentele in diferitele statii ale tubului digestiv), printr-o actiune directa asupra muschilor intestinali; reducandu-i motilitatea.

De asemenea, reduce secretia de fluide si electroliti si creste absorbtia de apa. Prin realizarea acestui lucru: creste consistenta scaunului si reduce volumul fecalului.

Si desi loperamida este legata prin structura sa chimica de medicamentele opioide (derivati naturali ai morfinei), acest ingredient activ nu are efecte analgezice chiar si la doze mari . Cu toate acestea, un articol publicat de British Medical Journal a afirmat ca copiii sub trei ani pot fi mai sensibili la aceste efecte. Prin urmare, este foarte important sa mergi la medic.

Contraindicatii ale Lomotilului

Lomotil (ca si alte medicamente care au aceleasi efecte) poate induce dezvoltarea simptomelor toxice ale colonului la pacientii cu colita ulceroasa. Prin urmare, acesti pacienti trebuie sa fie vigilenti in cazul aparitiei simptomelor de toxicitate.

In plus, acest medicament este contraindicat atunci cand diareea este o consecinta a colitei pseudomembranoase (o cauza frecventa dupa utilizarea antibioticelor), precum si in diareea cauzata de microorganisme enterice (microorganisme care locuiesc in intestin).

Lomotil este contraindicat la pacientii cu colita ulceroasa. In plus, trebuie evitata daca diareea se datoreaza colitei pseudomembranoase sau din cauza infectiilor cu microorganisme enterice.

Pe de alta parte, pacientii cu boala hepatica trebuie monitorizati cu atentie; deoarece nivelurile loperamidei pot fi crescute prin metabolizarea hepatica.

De asemenea, este important de mentionat ca nu se stie inca daca acest principiu este excretat in laptele matern . Din acest motiv, in timpul alaptarii trebuie avuta grija.

Reactii adverse

Dupa cum arata Fisa tehnica a Ministerului Sanatatii, tratamentul cu Lomotil este capabil sa provoace o serie de reactii adverse (cum este si cazul tratamentului altor medicamente).

Intelegand efectele adverse ca acele evenimente nedorite si neintentionate care apar cu un medicament, loperamida poate provoca:

 • Somnolenta.
 • ameteala
 • Durere de cap.
 • Gura uscata.
 • Vedere incetosata.
 • pierderea poftei de mancare

Pe langa cele mentionate, pot fi declansate si alte reactii secundare mai grave, cum ar fi:

 • Schimbari de dispozitie.
 • Dureri de stomac si inflamatii.
 • Amorteala sau furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor.

Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament

Lomotil este un medicament care contine loperamida ca ingredient activ . Este folosit pentru tratamentul diareei; intrucat are capacitatea de a reduce numarul de miscari intestinale si de a creste consistenta acestora.

Adresati-va medicului dumneavoastra orice intrebari pe care le aveti despre tratamentul cu acest medicament, precum si orice disconfort care apare dupa ce incepeti cu acesta.

Pe acelasi subiect

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre cele mai...

Din aceeasi categorie

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre...

Rochii pentru mama miresei: tot ce trebuie sa stii

Marele consilier al miresei este intotdeauna mama ei care,...

5 recomandări pentru purtarea corectă a ochelarilor de vedere

Sursa foto: freepik.com Purtarea corectă a ochelarilor de vedere...