Cunoasteti diferentele dintre uleiul de masline virgin si uleiul de masline extravirgin

Uleiul de masline este unul dintre cele mai recomandate de nutritionisti si specialisti in sanatate, deoarece ofera grasimi sanatoase care au fost studiate si dovedite eficiente in combaterea radicalilor liberi , pe langa faptul ca are proprietati anticancerigene, antiinflamatorii, reducand cantitatea de colesterol rau. (LDL) si creste binele (HDL), regleaza tensiunea arteriala, printre alte beneficii.

Cu toate acestea, doar pentru ca este etichetat „masline” nu inseamna ca este bun, deoarece „uleiul de masline” trece printr-un proces de rafinare care ar putea elimina toate aceste beneficii pentru sanatate. Din acest motiv, se adauga conceptul „virgin” si „extra virgin” , care, desi suna la fel, au caracteristici specifice care le diferentiaza unul de celalalt si aici va spunem ce sunt.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca, desi ambele au acelasi proces de extractie , diferenta dintre cele doua poate aparea din cauza metodelor de semanat, recoltare si a momentului in care sunt prelucrate , deoarece acest lucru schimba radical caracteristicile unui ulei de masline virgin. la o virgina extra. Fara alte prelungiri, mai jos va spunem care sunt diferentele.

Diferentele dintre uleiul de masline virgin si extravirgin

  • Culoarea

Mergand dupa caracteristica cea mai vizuala este culoarea, uleiul de masline extravirgin este mult mai inchis decat cel virgin, dar aceasta nu este singura diferenta.

  • Semanat, recoltare si recoltare

Ceea ce poate schimba radical caracteristica unui ulei de masline virgin la unul extravirgin sunt ingrijirea de la plantare, protectia impotriva daunatorilor si conditiile meteorologice ale unei culturi bune; in al doilea rand, recoltarea la momentul si tehnicile potrivite; Urmeaza macinarea, care trebuie facuta la momentul potrivit la temperaturi sub 27 de grade pentru a obtine cel mai bun rezultat.

  • Procesul de extractie

Procesul pe care il au pentru a fi extrase (in prezent foarte putine prin procedee mecanice, adica prin presare, iar majoritatea prin centrifugare) este acelasi, singura diferenta pe care o prezinta fata de uleiul de masline este ca sufera un proces de rafinare care de fapt te face sa pierzi proprietatile maslinei, in timp ce virginul si extravirginul le pastreaza.

  • Aciditate

Desi urmeaza aceeasi procedura de extractie, unul este mai acid decat celalalt, o diferenta chimica. Uleiul de masline virgin nu trebuie sa depaseasca 0,8 grade de aciditate, care este putin mai mare decat nivelul extravirginului, care ar trebui sa fie mai mic sau egal cu 2 grade.

  • Savoarea si aroma

Este o diferenta organoleptica, adica produce o impresie senzoriala care poate fi perceputa prin simturi si, in acest context, poate fi deslusita prin degustare. Uleiul de masline extravirgin nu are defecte iar panoul de degustare trebuie sa fie zero, iar fructul sau mediu trebuie sa fie mai mare decat zero. Intre timp, maslina virgina prezinta un usor defect apreciat prin degustare mai mica sau egala cu 2,5 si intr-un fructat mai mare decat zero.

  • Calitate si utilizare

Ambele sunt de o calitate excelenta, dar, fara indoiala, uleiul de masline extravirgin este mai bine crud. Expertii in nutritie recomanda utilizarea uleiului de masline virgin in procedurile de gatit precum prajirea alimentelor sau gatitul cu acesta, in timp ce uleiul de masline extravirgin este mult mai recomandat in dressinguri, in salate sau pentru consumul direct.

Pe acelasi subiect

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre cele mai...

Din aceeasi categorie

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre...

Rochii pentru mama miresei: tot ce trebuie sa stii

Marele consilier al miresei este intotdeauna mama ei care,...

5 recomandări pentru purtarea corectă a ochelarilor de vedere

Sursa foto: freepik.com Purtarea corectă a ochelarilor de vedere...