Daca stii ca ridichile sunt doar cercurile rosii si albe care se ascund printre rosii si castraveti din salate, s-ar putea sa fii surprins sa afli ca ridichile pot adauga savoare caserolei sau prajirii tale.
Ridichile sunt bogate in acid folic, potasiu si vitamina C, iar gama de tipuri disponibile variaza de la hrean complet rosu si globos pana la hrean negru si ridiche daikon in forma de morcov, populara in bucataria japoneza. Ridichile se gatesc cel mai bine folosind metodele folosite pentru ruda lor apropiata, napul. Pot fi fierte, sotate, prajite, fierte la abur sau pot fi fierte.
Tocana
Inabusirea (fierberea intr-o oala cu capac) produce ridichi aromate care sunt crocante si fragede, dar nu moale. Pentru a fierbe ridichile, indepartati orice frunze de pe ele si curatati-le daca doriti. Se incalzeste untul si uleiul intr-o tigaie mare, se adauga ridichile si se toarna putin lichid, de preferinta bulion de pui, de vita sau de legume, sau vin alb condimentat cu otet, zahar, sare si piper.
Aduceti amestecul la fiert, reduceti focul, acoperiti tigaia si gatiti pana cand ridichiile sunt fragede, aproximativ cinci minute. Se scoate capacul si se fierbe la foc mediu pana cand lichidul se consuma si devine vascos si este acoperit de ridichi.
Sote
Ridichile pot fi tocate, macinate, feliate sau rase si sotate fie singure, fie cu o varietate de alte legume prajite. Ridichile negre si ridichile daikon sunt cele mai frecvent utilizate tipuri de ridichi la prajeli. Ambele preiau in acest fel aromele intepatoare si intepatoare ale mancarurilor asiatice obisnuite, dar daca doriti sa le reduceti aciditatea, curatati-le, sareti si spalati bine ridichile inainte de a le folosi.
Friptura
Ca si alte legume radacinoase, ridichile pot fi prajite la temperaturi ridicate cu un timp minim de condimentare si preparare. Aruncati ridichile feliate, taiate cubulete sau intregi cu ulei de masline, sare, piper si alte condimente si puneti-le pe o foaie de copt unsa pe gratarul central al unui cuptor preincalzit la 425 de grade. Prajiti ridichile 30 pana la 45 de minute, folosind o spatula pentru a le intoarce si amestecati la jumatatea timpului de gatire, pana cand sunt fragede si aurii.
Daca doriti sa prajiti ridichi cu alte produse, alegeti legume cu o textura similara ridichilor, cum ar fi napi, morcovi, pastarnac sau cartofi, pentru a va asigura ca toate necesita acelasi timp de gatire.
Aburit
Ridichile aburite pot fi aburite complet peste 1-2 inci de apa clocotita, apoi acoperite cu un capac si lasate netulburate timp de 5-15 minute, in functie de marimea ridichilor pe care le folositi. Aceste feluri de mancare sunt un adaos excelent pentru tavile cu fructe si legume si pot fi adaugate la supe, tocane si alte feluri de mancare.
A fierbe
Ridichile intregi sau feliate pot fi gatite in apa clocotita timp de 10 pana la 30 de minute pana cand sunt fragede si racite si apoi consumate fierbinti sau dupa racire. Dupa fierbere, felii subtiri de un sfert sau jumatate de inch de orice tip de ridiche pot fi prajite la gratar pana se rumenesc, stropite cu o vinegreta si folosite ca aperitiv neobisnuit sau adaugate in salate.