Dezgust: o emotie care te va surprinde

Astazi este o zi speciala, vei manca acasa la socrii tai. Te-ai pregatit pentru un asemenea moment toata saptamana. Ajungi acasa si totul este in regula, dar cand se serveste cina poti vedea ca in farfurie e o mancare urat mirositoare. Nu poti manca, ai chef sa vomiti, te simti dezgustat . Aceasta este o situatie complicata si cu siguranta oarecum jenanta.

Cert este ca dezgustul este o emotie primara , pentru care simtim aversiune fata de anumite alimente, animale, circumstante sau lucruri. Din acest motiv, raspunsul nostru la aceasta emotie este interpretat ca un stimul de care trebuie sa ne indepartam, pentru ca chiar consideram ca ne poate face rau.

Ce este dezgustul?

Cand vorbim despre dezgust ne referim la o emotie primara. Este grupul celor mai elementare emotii alaturi de fericire, tristete, furie si frica. Este o emotie negativa care, la fel ca toate celelalte, dezgustul este o emotie adaptativa si ne ajuta sa supravietuim in sistem. Si este ca, fiecare emotie isi are functia ei. Functia  dezgustului  este de a ne proteja de substantele si circumstantele care ne pot fi daunatoare. In plus, vegheaza si la raspandirea bolilor, asa ca atunci cand primim stimuli care ameninta pericolul, simtim dezgust.

Cand simtim dezgust exista mai multe lucruri care trec prin intreaga noastra fiinta. In primul rand, etichetam cognitiv un stimul drept amenintator. Amenintarea poate fi, de exemplu, ca ne contamineaza sau ca ne provoaca o boala. Si este ca gandurile noastre ne influenteaza emotiile mult mai mult decat credem. Pe de alta parte, si in ceea ce priveste nivelul fiziologic, putem simti greata, varsaturi sau ameteli care ne determina sa fugim si sa ne indepartam de stimul. Si asta indica faptul ca comportamentul nostru va fi unul de aversiune, de respingere fata de ceea ce ne-a provocat dezgust.

De ce simtim dezgust?

Dupa cum am spus, principalul motiv pentru care simtim dezgustul este acela de a ne proteja corpul de substantele nocive. Este o emotie pregatita astfel incat daca ai de gand sa ingerezi ceva otravitor sa te alerteze, astfel incat sa ne desparte de acel aliment in cauza.

De asemenea, simtim dezgust inaintea unor lucruri precum descompunerea , care ne provoaca o aversiune din cauza fricii de a suferi de infectii ale bolii. De-a lungul acestei linii poate fi plasat dezgustul pentru animalele mici. Astazi, emotia dezgustului s-a raspandit in societatea noastra si se datoreaza faptului ca, prin evolutie, am dobandit noi raspunsuri la noi stimuli. In plus, de multe ori am vorbit despre ceea ce putem suferi daca ne reprimam emotiile, totusi aceasta este una dintre cele mai putin ascunse emotii. Dar, este si adevarat ca societatea se schimba, iar emotiile se adapteaza si ele.

Initial, dezgustul a fost asociat cu alimente sau lichide care, atunci cand sunt ingerate, provocau aversiune. Datorita influentei culturale si sociale, a fost extinsa la excretiile corporale si animale. Astazi, putem simti dezgustul fata de orice stimul . De fapt, sunt cei care simt dezgust pentru un partener sexual , pentru o persoana sau pentru un comportament. Si este ca, adaptarea este atat de larga incat astazi putem simti dezgust fata de practic orice. Din toate aceste motive, daca ceea ce ne dorim este sa evitam comportamente ca acestea, este important sa educam copiii in emotii, sa avem deplina constientizare si sa ne putem bucura confortabil de mediul nostru.

Poate senzatia dezgustatoare sa aiba beneficii?

Desigur, a te simti dezgustat are anumite beneficii . Si este ca, ca emotie primara si adaptativa, simtirea dezgustului ne protejeaza de substantele nocive. Datorita acestei emotii, ne protejam de contactele care ar putea provoca imbolnaviri si dezvoltam un comportament igienic.

Fara dezgust, boli precum rujeola, tuberculoza sau malaria, de exemplu, ar provoca mult mai multa mortalitate. Si este ca, ceva la fel de simplu precum spalarea mainilor, ia nastere din emotia dezgustului. Cu toate acestea, o reactie exagerata de dezgust poate produce anumite fobii care nu ar fi deloc benefice. De aici, fobiile apar la fel de frecvente precum paianjenii, serpii sau alte tipuri de animale mici. Fobiile sunt reactii care nu sunt de ajutor si tratarea lor este cea mai buna optiune.

Pe acelasi subiect

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat, care serveste...

Din aceeasi categorie

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat,...

Menta Pennyroyal: proprietati si contraindicatii

Menta Pennyroyal, cunoscuta popular sub numele de Pennyroyal, este...

Ce este un perinatolog, specialist in medicina materno-fetala?

In fata unei sarcini cu risc crescut, pentru a...