Cum sa imbunatatesti stima de sine

Aspecte din viata precum Nesiguranta, Nevoia de aprobare, Nemultumirea personala cronica si Dificultatea de a spune nu sau de a impune limite sunt cateva semne clare ca trebuie sa imbunatatim stima de sine. 

Ce este stima de sine

Stima de sine este un termen care ar putea fi pur si simplu rezumat la felul in care ne vedem pe noi insine. Exprima cat de mult ne respectam si ne iubim, iar acest lucru se reflecta clar in situatiile si deciziile care ne afecteaza.

Autoajutorarea si dezvoltarea stimei de sine

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne analizam pe noi insine pentru a vedea cum ne este stima de sine. Intrebati-va urmatoarele: ce simti despre viata? Crezi ca ceea ce faci te face sa te simti bine? Pozitia dumneavoastra fata de situatii este in general pozitiva? Esti fericit cu tine?

Daca majoritatea raspunsurilor sunt negative, avem un indiciu clar ca respectul tau de sine este afectat si ca trebuie lucrat prin autoajutorare , adica un tratament care va depinde fundamental de succesul sau esecul tau asupra ta.

Stima de sine scazuta ne afecteaza in toate domeniile vietii . O persoana care are o stima de sine scazuta ia adesea decizii proaste pentru sine; in relatiile amoroase, de obicei sunt cu parteneri care ii trateaza urat; in relatiile personale se inconjoara de „prieteni” care nu contribuie cu nimic si care profita de ei; in domeniul profesional nu evolueaza si nu au incredere in potentialul lor si nici nu au curaj sa incerce ceva nou si mai bun… Pe scurt, la primul obstacol renunta.

De ce am o stima de sine scazuta?

In general, psihoterapeutii concluzioneaza ca originea problemelor de stima de sine se afla in primul rand in lipsa de constientizare si in propria imagine distorsionata despre ei insisi .

In al doilea rand, aceste probleme sunt cauzate de obicei de lipsa de atentie sau de recunoastere de catre parinti in timpul copilariei.

Simptome ale stimei de sine scazute

Un exemplu foarte clar al acestei probleme este atunci cand ne comparam si cerem referinte de la o terta persoana . De exemplu, o femeie care isi intreaba prietena: „Sunt la fel de grasa ca fata aceea?” Daca imaginea despre sine nu este clara, acesta este un indiciu al lipsei stimei de sine.

Acestea fiind spuse, principalele simptome si consecinte ale stimei de sine scazute sunt:

 • Senzatie de nesiguranta . In general, persoana are multe incertitudini si are dificultati in a lua decizii.
 • Putina sau deloc incredere in sine . Foarte putin sau deloc convingerea ca aveti capacitatea de a face lucrurile bine.
 • Autocritica excesiva . De obicei, iti vezi doar propriile defecte si iti ignori calitatile.
 • Intoleranta la frustrare . Cand esti fragil, oricine te critica te ucide. Apreciezi opinia altei persoane mult mai mult decat a ta.
 • Tendinta spre relatii distructive .
 • Permisivitatea si dificultatea de a stabili limite . Ii este frica sa nu-i displace pe altii, prin urmare, isi permite sa faca ceea ce vrea.
 • Dificultate in acceptarea laudelor . Pentru ca ii este greu persoanei sa aprecieze lucrurile bune pe care le face, ii este greu sa accepte laudele.
 • Vulnerabilitate emotionala foarte mare , ceea ce duce la dependenta emotionala.
 • Sentiment cronic de nemultumire . Nimic nu este bun si simti constant anxietate si angoasa cu ganduri pesimiste.
 • Sentiment de inferioritate.
 • Nevoie de aprobare .

Cum sa-ti ridici stima de sine si increderea in tine

Desi lipsa stimei de sine se construieste in timpul copilariei si adolescentei, poti apela la autoajutor in orice etapa a vietii . Exista multe exercitii care va schimba modul de gandire si va ajuta sa imbunatatiti si sa preveniti problemele de stima de sine. Pe langa tratamentele psihologice, cele mai bune carti de autoajutorare s- au dovedit eficiente in prevenirea problemelor de stima de sine (una dintre cele mai bune este „Puterea acum” a lui Tolle). Cand incercam sa ne schimbam modul de a gandi, mintea noastra va fi ca un ciclu: gandurile pozitive ne vor face sa ne schimbam starea de spirit in bine, iar acea noua stare ne va ajuta sa imbunatatim stima de sine.

Unele dintre aspectele fundamentale care va vor ajuta sa cresteti stima de sine sunt urmatoarele:

Analizeaza-ti viata

Esti bine la serviciu? Esti fericit in relatia ta? Ce faci cu prietenii tai? Esti multumit de tine? Daca raspunsul este nu pentru majoritatea, trebuie sa incepeti sa va miscati ACUM pentru a schimba acea situatie.

Schimbarea nu este imediata

Nu te poti astepta sa-ti schimbi viata peste noapte. In acelasi mod in care nu ati ajuns brusc la acea situatie proasta, solutia ei necesita ceva timp. Trebuie sa faci treptat si treptat mici miscari pentru a favoriza schimbarea.

Cand ne dam seama ca suntem nemultumiti de noi insine, avem tendinta sa fim radicali si sa incercam sa facem o schimbare drastica care sa duca la esec.

Evitati autocritica persistenta

Permiteti-va sa faceti greseli si lucrati pentru a accepta esecul. De asemenea, trebuie sa accepti ca este imposibil sa multumesti tuturor, ca este inevitabil si ca face parte din viata.

Evita sa-i critici prea mult pe ceilalti

Trebuie sa inveti sa privesti calitatile celorlalti si nu doar defectele lor. Cand ne uitam la calitatile altora, intr-un anumit fel absorbim o parte din acea calitate.

Asculta-te pe tine insuti

Trebuie sa afli ce vrei cu adevarat. Incercati intotdeauna sa va tratati cu aceeasi grija si afectiune cu care ii tratati pe ceilalti.

Invata sa stabilesti limite

Nu permiteti altora sa va invadeze drepturile si spatiul sub pretextul de a le face pe plac altora. Nu este vorba despre egoism, ci despre autoprotectie.

Faceti exercitii pentru a va cunoaste mai bine

Recunoasterea atat a defectelor, cat si a calitatilor si analizarea lor in ansamblu va va ajuta sa va cunoasteti mai bine si sa stiti cum sa reactionati la esecuri si sa va cantariti mai bine posibilitatile.

Pe acelasi subiect

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista multe actiuni...

Din aceeasi categorie

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista...

Albirea dentară – cele mai populare mituri

Albirea dentară este o procedură populară în domeniul stomatologiei...