Care sunt cauzele luminilor intermitente in ochi urmate de o durere de cap?

Aurele sunt manifestari ale simptomelor vizuale. Luminile intermitente sunt un tip de aure care apar de obicei in ochiul drept sau stang.

Migrenele sunt cea mai frecventa cauza a problemelor de vedere, cum ar fi luminile intermitente, dar aceste simptome vizuale incomode si uneori alarmante pot fi si rezultatul altor afectiuni fiziologice. Persoanele care se confrunta cu disconfort de vedere ar trebui sa-si consulte imediat medicul pentru a exclude definitiv sau pentru a incepe tratarea oricaror probleme de sanatate.

Migrena cu aura

Aproximativ 20 pana la 30% dintre persoanele care sufera de migrene vad aure inainte de a simti durerea de cap. Unii oameni au descris chiar si lumini intermitente care apar doar intr-un singur loc. Tulburarile vizuale se pot manifesta sub forma de linii ondulate sau neregulate sau in alte moduri, cum ar fi vederea in tunel, punctele oarbe la unul sau ambii ochi sau vederea distorsionata a diferitelor obiecte. Aceste simptome pot alerta pe cineva cu privire la o durere de cap pe cale de a incepe, ceea ce poate permite inceperea tratamentului inainte ca acesta sa atinga apogeul.

La fel cum multi dintre cei care sufera de migrena sufera de tulburari vizuale in timpul unei dureri de cap, alti oameni au migrene care incep cu o aura in timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de stare prodromala. Potrivit National Headache Foundation, o aura poate aparea oriunde cu 5 pana la 30 de minute inainte de aparitia unei dureri de cap.

Aurele nu sunt doar simptome vizuale. Exista, de asemenea, halucinatii auditive si alte distorsiuni senzoriale care pot dura aproximativ o ora inainte de a disparea cand incepe durerea. Migrenele sunt atat de intense incat, daca nu sunt tratate, pot dura ore sau chiar zile.

Migrena oftalmica

Potrivit site-ului web al medicului oftalmolog din Texas, Dr. Robert Scharf, in timpul procesului de migrena, fluxul de sange se modifica in zona creierului responsabila de vedere, iar acest lucru poate duce la o migrena oftalmica, care produce simptome vizuale, dar fara durere. Spre deosebire de migrenele obisnuite care urmeaza aparitia aurei vizuale care dureaza pana la 30 de minute, migrenele oftalmice includ aure vizuale, dar rareori culmineaza cu o durere de cap.

Aurele incep cu un punct orb care are o lumina stralucitoare in zig-zag in interior. Aceasta lumina se extinde si dupa 20 pana la 30 de minute se deplaseaza la dreapta sau la stanga in campul vizual al persoanei pana cand devine un punct orb proeminent intr-unul sau celalalt ochi, cu lumini stralucitoare care clipesc sau palpaie. Aceste lumini pot fi infricosatoare pentru persoana care experimenteaza, totusi migrenele oftalmice sunt inofensive si durerea este simtita doar atunci cand o migrena urmeaza faza auditiva.

Migrena retiniana

Potrivit site-ului web MayoClinic.com (clinicamayo.com) termenul migrena retiniana este uneori folosit sinonim cu migrena oftalmica. Migrena retiniana este rara, afecteaza persoanele care au alte simptome migrenoase si implica episoade repetate de scadere a vederii sau orbire temporara care pot precede sau pot aparea impreuna cu durerea de cap. Migrena retiniana este monoculara, iar tulburarile vizuale afecteaza doar un ochi, nu pe ambii. Migrenele retiniene pot fi sau nu insotite de o durere de cap.

Pentru un diagnostic de migrena retiniana, o persoana trebuie sa aiba cel putin doua atacuri, potrivit Scolii de Medicina a Universitatii Wake Forest. In plus, tulburarile de vedere monoculare, numite scotomate, sau orice pierdere a vederii experimentata trebuie sa dureze cel putin 1 ora si sa fie reversibile si trebuie confirmate prin examen medical in timpul sau imediat dupa atac.

Separarea lentilelor

Cand gelul cristalinului ochiului se diminueaza, din cauza varstei, acesta incepe sa se separe de retina, desprinzandu-se intr-un proces cunoscut sub numele de separare cristalina sau detasare a cristalinului. Pe parcursul acestui proces, gelul trage de retina si stimuleaza nervul optic, determinand persoana sa vada lumini intermitente pe o parte a ochiului stang sau drept.

Aceste lumini intermitente ar trebui considerate un avertisment deoarece tragerea gelului lentilei poate provoca o rupere a retinei. Un oftalmolog ar trebui sa examineze ochiul pentru a se asigura ca acest lucru nu se intampla.

Dezlipire sau ruptura de retina

Luminile intermitente intr-un ochi sau in celalalt pot fi simptome timpurii ale unei boli oculare cunoscute sub numele de detasare precoce de retina. Persoanele care vad lumini intermitente in vederea lor periferica pot avea o dezlipire sau o ruptura de retina. Daca aceste lumini apar brusc, ar trebui sa consultati un medic si sa va verificati imediat ochii. Rareori dezlipirea de retina este insotita de cefalee.

Pe acelasi subiect

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat, care serveste...

Din aceeasi categorie

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat,...

Menta Pennyroyal: proprietati si contraindicatii

Menta Pennyroyal, cunoscuta popular sub numele de Pennyroyal, este...

Ce este un perinatolog, specialist in medicina materno-fetala?

In fata unei sarcini cu risc crescut, pentru a...