Terapia cu lumina rosie: ce este terapia cu lumina rosie si cum iti ajuta pielea

Terapia cu lumina rosie sau Terapia cu lumina rosie (RLT) este un tratament care are ca scop rezolvarea problemelor pielii, cum ar fi roseata, acneea, cicatricile si semnele de imbatranire, cum ar fi ridurile si petele.

Exista unele dovezi care sustin multe dintre aceste afirmatii, dar terapia cu lumina rosie nu este un remediu miracol.

Daca sunteti interesat de terapia cu lumina rosie, consultati medicul sau dermatologul pentru a vedea daca este o optiune pentru problema dvs. de piele.

Ce este terapia cu lumina rosie sau terapia cu lumina rosie?

Terapia cu lumina rosie sau terapia cu lumina rosie are ca scop rezolvarea problemelor pielii prin utilizarea luminii rosii cu lungime de unda mica . Multi experti cred ca poate ajuta la probleme precum afectiunile pielii, cicatricile si semnele de imbatranire, inclusiv ridurile si petele de varsta.

Alte nume pentru a descrie terapia cu lumina rosie includ:

 • Terapie cu lumina laser de nivel scazut
 • terapie cu laser de putere redusa
 • Lumina LED non-termica.
 • terapie blanda cu laser
 • terapie cu laser la rece
 • Biostimulare, stimulare fotonica
 • Fotobiomodulatie si fototerapie

RLT este o procedura simpla care implica expunerea corpului la lumina rosie cu lungime de unda scurta . Terapia cu lumina cu laser la nivel scazut este un alt nume pentru proces, desi RLT poate fi mai frecventa.

Aceasta lumina rosie este naturala si poate patrunde adanc in piele, unde celulele o pot absorbi si utiliza.

Dupa cum arata un studiu din revista Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery , mitocondriile din celulele pielii pot absorbi aceste particule de lumina. Acest lucru poate ajuta celulele sa produca mai mult adenozin trifosfat, care este sursa de energie pentru toate celulele.

Multi experti atribuie posibilele beneficii pozitive ale RLT acestei functii. Cu aceasta energie suplimentara, celulele pot raspunde mai bine la daune si se pot intineri.

Desi exista cercetari preliminare in jurul TLR, inca nu exista dovezi concludente ca acesta este un tratament benefic, potrivit Medical News Today.

Acestea fiind spuse, exista mai multe beneficii potentiale ale terapiei cu lumina rosie .

Imbunatatiti sanatatea pielii cu terapia cu lumina rosie

Majoritatea oamenilor sunt interesati de RLT ca o posibila modalitate de a imbunatati sanatatea pielii.

Potentialul utilizarii RLT ca modalitate de intinerire a pielii a dat nastere unui numar mare de studii. Dupa cum arata recenzia din revista Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, RLT poate ajuta la intinerirea pielii prin:

 • Creste productia de colagen in piele, ceea ce confera pielii elasticitate
 • Cresterea productiei de fibroblaste, care ajuta la producerea de colagen si alte fibre tisulare
 • Cresterea circulatiei dintre sange si celulele tesuturilor
 • Protejati celulele de deteriorare
 • Imbunatateste textura fetei
 • Reducerea liniilor fine
 • Reduceti severitatea ridurilor

Un studiu clinic din revista Trusted Source Photomedicine and Laser Surgery a explorat tratamentul cu lumina pentru unele probleme de baza ale pielii la un grup mic de 136 de persoane. Cercetatorii au descoperit ca aceste terapii cu lumina ar putea intineri pielea, imbunatati tenul si, in general, pot imbunatati senzatia pielii.

Aceste rezultate arata potentialul terapiei, dar nu sunt dovezi concludente ca va functiona in toate cazurile.

„Lumina vizibila poate avea cu siguranta efecte puternice asupra pielii, in special in formele cu energie ridicata, cum ar fi laserele si dispozitivele cu lumina intensa pulsata (IPL),” spune Daniel Belkin, un dermatolog certificat la Laser & Skin Surgery Center din New York. LED-ul (dioda emitatoare de lumina) este o „forma de energie mai joasa”, in care lumina este absorbita de moleculele din piele, care la randul lor „altereaza activitatea biologica sau activitatea celulelor din apropiere”.

In termeni de ingrijire a pielii, asta inseamna modificarea celulelor pielii pentru a produce o varietate de rezultate placute, in functie de culoarea luminii in cauza. „Exista dovezi incurajatoare ca lumina LED albastra poate modifica microbiomul pielii pentru a imbunatati acneea, ca lumina LED rosie poate stimula sinteza colagenului si ca lumina LED galbena poate reduce roseata si poate reduce timpul de vindecare”, spune Belkin.

Diferitele culori deschise pot functiona in grade diferite, spune Bruce Brod, profesor clinic de dermatologie la Universitatea din Pennsylvania. „Cea mai buna dovada este pentru [lumina albastra], cu studii clinice relativ consistente in a demonstra o reducere a umflaturilor de acnee atunci cand sunt utilizate in mod regulat”, spune el. „Desi stim ca lumina LED rosie poate stimula sinteza colagenului, rezultatele clinice nu sunt atat de usor de demonstrat”.

Exista un motiv pentru aceasta discrepanta. Brod noteaza ca „intinerirea pielii este de obicei treptata prin orice metoda”. Sunt necesare mai multe studii privind eficacitatea pe termen lung a luminii LED rosii. Ceea ce stim deocamdata, potrivit lui Brod, este ca lumina albastra are un „usor beneficiu pentru anumite tipuri de acnee”, iar lumina rosie „poate ajuta usor cu liniile fine sau zonele de decolorare, dar schimbarile tind sa fie subtile.” .