Scaldatul in lumina soarelui, dimineața, te ajuta sa-ți menții greutatea

Ce-ar fi sa schimbam proverbele? Și nu de dragul de a o face, ci pentru ca un studiu foarte serios a ajuns la concluzia ca… cine se sorește de dimineața, nu se ingrașa.

Un grup de oameni de știința de la Centrul de cercetari neurologice de la Facultatea de Medicina a Universitații Northwestern Feinberg (Chicago, SUA), dupa un studiu derulat timp de aproape doi ani, pe un grup semnificativ de subiecți, a ajuns la concluzia ca oamenii care au avut cea mai mare expunere la soare in zorii zilei – chiar și atunci cand cerul era innorat, deci lumina avea o stralucire moderata – au prezentat un indice de masa corporala (IMC) semnificativ mai mic decat cei care s-au trezit tarziu și au ieșit la lumina in a doua parte a dimineții sau chiar dupa pranz. Lumina dimineții nu doar ca potențeaza nivelul de vitamina D din organism, dar chiar poate sa gestioneze greutatea corporala, arata studiul.

In funcție de cat de des va expuneți la soarele de dimineața, ca și in funcție de timpul pe care il folosiți pentru o „baie de lumina” și de intensitatea acesteia, greutatea dv. poate suferi modificari. Cu cat mai devreme dimineața o veți face și cu cat mai mult timp veți sta in lumina, cu atat indicele dv. corporal va fi mai mic, a declarat unul dintre cercetatorii implicați in acest studiu, prof. Kathryn Reid. Și avem și reversul: cu cat mai tarziu va veți trezi și veți ajunge sa faceți prima baie de soare a zilei, cu atat indicele corporal va fi mai mare.

Influența asupra greutații corporale a expunerii la lumina rasaritului este insa independenta de celelalte aspecte care duc la o scadere a numarului de kilograme sau la controlul acestora. Nu e suficient sa faceți bai de soare pentru a fi slabi. Contrulul caloriilor, activitatea fizica, ritmul veghe/somn, varsta și chiar anotimpul iși vor pune și ele amprenta.

Insa „lumina este agentul cel mai puternic care poate sincroniza ceasul intern al corpului, care reglementeaza ritmul circadian, care la randul sau reglementeaza echilibrul energetic”, spune și Philliys C. Zee, inițiatorul studiului. Mesajul este ca trebuie sa stați cat mai mult in lumina naturala in prima parte a zilei (cu accent pe prima parte a dimineții). Incepand de la 20-30 de minute in sus pe care le veți petrece in aer liber, in zori, deja veți simți influențele benefice asupra greutații corporale. „Daca o persoana nu primește suficienta lumina, la momentul potrivit din zi, nu-și va putea sincroniza ceasul intern, despre care se știe ca are capacitatea de a influența metabolismul și, deci, creșterea sau descreșterea in greutate.

Studiul, care a fost publicat in jurnalul PLoS ONE, arata ca la fel cum oamenii pot sa-și controleze greutatea avand un bun ritm veghe /somn, dormind numarul potrivit de ore in intervalul cel mai bun, la fel pot invața sa manipuleze lumina, pentru a reuși sa piarda mai ușor in greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *