Legenda lui Uay Chivo, vindecatorul lui Chochola

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute legende din Peninsula Yucatan, Don Porfirio a fost un vindecator din Chochola, cunoscut sub numele de Uay Chivo

Don Porfirio locuia cu sotia sa Balbina, in hacienda Chohola. Era un vindecator, care se astepta sa primeasca terenuri agricole ca si alti localnici, dar ei au impartit si nu a primit. El a ajuns sa se transforme intr-o fiara , cunoscuta sub numele de Uay Chivo .

Se spune ca nu a spus nimic, dar avea o razbunare si invidie profunda fata de ceilalti oameni ai orasului si ca nu cauta decat o modalitate de a se razbuna pe ei. In plus, a pastrat un mare secret; Ei asigura ca, dupa ce a fost un bun vindecator, a devenit un vrajitor foarte rau, ascunzandu-si adevarata imagine .

Noaptea omul s-a transformat, s-a schimbat intr-un fel de animal, care era foarte mare si foarte violent; Legenda spune ca cine a reusit sa-l vada nu a trait ca sa spuna despre asta . Transformarea s-a produs in fiecare zi, la apus, el ii pregatea sotiei sale un amestec care o tinea adormita pana in zori , in timp ce el isi facea treaba.

In timp ce Balbina dormea ​​profund, Porfirio a facut un ritual , a inceput sa vorbeasca in alte limbi si a mers pe spate, a avut si capacitatea de a-si intoarce capul, de a-l scoate si de a-l pune la loc fara sa moara.

Invidia l-a dus prea departe

A fost de fapt ca un demon , a devenit ceva infiorator, intre om si animal mare . Mergea in oras si distrugea recoltele tuturor acelor campuri date locuitorilor, spargea si usile si ferestrele caselor.

Totul s-a terminat in zori, cu primele sclipiri de lumina s-a intors in casa lui ca barbat , de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Si-a gasit sotia inca adormita si s-a intins langa ea ca sa nu banuiasca.

In zori, localnicii au descoperit paguba si s-au saturat sa se intample acest lucru, au cautat ajutorul unui alt vindecator care locuia intr-un oras din apropiere, pentru ca doreau sa stie ce se intampla, pentru ca situatia ii avea deja in mizerie fara sa fie . capabil sa vada rodul muncii tale.

Vindecatorul le-a spus ca aceasta este opera unei persoane foarte invidioase, care nu reusise sa obtina ceea ce isi dorea. Taranii au inceput sa comenteze si si-au amintit ca Porfirio nu primise niciun teren agricol in anii anteriori cand fusesera distribuite.

„Nu o face, sunt sotul tau”

Locuitorii s-au dus la Balbina si i-au spus ca ceva este foarte ciudat cu sotul ei, ca ei credeau ca in fiecare seara el iese sa le faca rau, ea s-a indoit mai intai de asta, dar apoi si-a amintit ca amestecul pentru care a pregatit-o . a doborat-o in fiecare noapte.

Noaptea a decis sa-l pacaleasca, prefacandu-se ca bea amestecul, dar de fapt l-a aruncat pe fereastra .

Ea s-a prefacut ca dorme adanc, asa ca Porfirio si-a inceput transformarea , a putut vedea cum il spiona in tacere, tot ritualul pe care il indeplinea si, in fata ochilor ei impasibili, l-a vazut devenind acel animal oribil. Dar nu a facut nimic in acel moment, a decis sa ceara ajutor pentru a sti ce decizie sa ia.

A cerut ajutor bisericii lui.

A doua zi dimineata, a mers la biserica si i-a spus tatalui sau tot ce s-a intamplat si i-a cerut ajutor pentru a face fata situatiei groaznice. Preotul i-a spus pas cu pas ce trebuie sa faca si a trebuit sa urmeze la litera.

Acea noapte a inceput cu instructiunile preotului, se fierbe apa fierbinte cu var, ia capul sotului ei si imprastie sare in jurul lui , cu scopul ca acesta sa nu mai poata reveni la corpul sau normal.

Cand a incercat sa o faca, capul fiarei a inceput sa se intoarca si sa tipe „Nu o face, sunt sotul tau!” Dar Balbina stia ca sufletul sotului ei era deja pierdut . In aceeasi noapte, femeia si-a luat lucrurile si a parasit locul.

Animalul a fugit si s-a zvarcolit de durere, dar nu s-a putut intoarce in corpul sau uman, a plecat de acolo si a jurat razbunare pe sotia sa.

Se spune ca Uay Chivo bantuie brusc locurile intunecate ale comunitatilor din Yucatan. Care se uita cu degete la cei care progreseaza. Si cine mai cauta o modalitate de a fi din nou persoana…

Pe acelasi subiect

Pubele gunoi pentru un mediu curat si igiena curtii

Astazi este imposibil sa ne imaginam viata fara pubele gunoi. Pubelele...

Din aceeasi categorie