Ce este ADHD la copii – Simptome si tratament

Copiii afectati de ADHD, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie , au nevoie de intelegere deoarece exista inca o mare lipsa de cunostinte despre acest subiect. Acest diagnostic arata o tulburare care afecteaza comportamentul si durata de atentie.

De foarte multe ori, copilaria este perioada de viata in care primele simptome incep sa fie vizibile. Cu toate acestea, uneori este nevoie de ceva timp pentru a identifica diagnosticul, deoarece copilul este vazut ca nelinistit sau rautacios. 

6 simptome ale ADHD pe care copiii le prezinta la scoala

Copilul isi petrece cea mai mare parte a copilariei in mediul scolar, din acest motiv, tocmai in acest mediu incepe sa manifeste primele simptome :

 1. Copilul are dificultati in mentinerea atentiei asupra aceleiasi activitati. Ca o consecinta a acestui punct, aveti nevoie si de sprijin pentru a va organiza timpul si a urma instructiunile precise.
 2. Copilul este distras de orice stimul extern, in acest fel, aceste pauze constante ii altereaza concentrarea.
 3. Derapaje simple la teme . Acesta este unul dintre simptomele acestei tulburari care capata o semnificatie deosebita atunci cand acest fapt apare frecvent. Adica este o observatie facuta de profesor in evolutia academica a copilului. In aceeasi linie, copilul poate lasa si sarcinile neterminate in mod recurent.
 4. efecte comportamentale. La nivelul relatiilor sociale, aceasta tulburare produce si simptome observabile. De exemplu, copilul anticipeaza sa raspunda la o intrebare chiar inainte ca expeditorul sa termine intrebarea. In mod similar, el intrerupe frecvent alti colegi de clasa si perturba ritmul clasei.
 5. Dificultati de relationare cu alti copii . Acesta este unul dintre efectele acestei tulburari. Copilul are dificultati in relationarea cu alti colegi de joaca de aceeasi varsta si prezinta o evolutie diferita.
 6. Din punct de vedere motor, copilul proiecteaza gesturi repetate care dezvaluie nervozitate si impulsivitate. De exemplu, copilul se leagana pe scaun cand sta la birou.

In acest alt articol descoperim cum sa detectam deficitul de atentie la copii.

5 simptome ADHD Copiii se exprima acasa

Este important ca parintii si profesorii sa aiba o colaborare constanta prin comunicare bidirectionala care sa permita ambilor sa cunoasca evolutia copilului. Care sunt simptomele pe care parintii le pot observa acasa?

 1. Dificultati in asumarea sarcinilor casnice mici, responsabilitati in functie de varsta lor.
 2. Ritm lent in sarcinile de ingrijire personala. De exemplu, spala-te pe maini, impacheteaza-ti rucsacul sau imbraca-te dimineata. Dificultatea de atentie pe care o experimenteaza copilul afecteaza si aceste aspecte cotidiene.
 3. Verbiaj frecvent. Din punct de vedere al comunicarii, copilul reflecta aceasta hiperactivitate in acest domeniu.
 4. Se pare ca nu aude ce i se spune. Aceasta pare sa proiecteze o imagine de razvratire impotriva regulilor cand, in realitate, copilul nu actioneaza in acest fel din proprie vointa. Are dificultati, in special, in a respecta instructiuni complexe.
 5. Copilul se poticneste de multe ori in aceeasi imprejurare, pare ca nu invata din experienta sa si din consecintele actiunilor sale. Din acest motiv, nu are o viziune previzibila asupra riscului si uneori este imprudent. Adica intreprinde actiuni fara sa fi masurat in prealabil ceea ce se poate intampla. Uneori, parintii pedepsesc copilul pentru ca acesta sa-si dea seama de fapt (pedeapsa care este rezultatul necunoasterii diagnosticului). Cu toate acestea, acest raspuns corectiv nu este terapeutic in acest context. Dimpotriva, dauneaza stimei de sine a copiilor.

Tratament pentru ADHD la copii

Tratamentul pentru tratarea acestei tulburari poate incepe doar atunci cand specialistul a confirmat cu adevarat diagnosticul. Exista cateva variabile care pot duce la rezultate bune ale tratamentului, de exemplu, un diagnostic precoce este de o importanta vitala, precum si stabilitatea mediului familial la domiciliu ofera siguranta copilului.

In plus, tratamentul acestei tulburari este holistic deoarece nu este important doar sa se ofere suport psihopedagogic copilului, ci si formarea parintilor prin ateliere pe aceasta tema. Parintii au nevoie de sprijin pentru a intelege ce se intampla cu copilul lor si de ce se comporta asa cum sunt.

Cand parintii cunosc diagnosticul dat de un expert, se simt linistiti dupa o perioada de atatea indoieli, nesigurante si temeri. Deoarece experimenteaza o frustrare constanta ca urmare a neintelegerii situatiei. Si la randul lor, datorita acestui tratament cuprinzator, acestia isi dezvolta resurse si abilitati pentru a raspunde, cu mai multa asertivitate, dificultatilor zilnice ale convietuirii.

Profesorii insisi primesc, de asemenea, pregatire pedagogica cu privire la modul de promovare a dezvoltarii copiilor cu ADHD, deoarece, in calitate de experti in predare si mentori de cunostinte pentru copil, sunt figuri de sprijin nu numai pentru elevi, ci si pentru parinti. Din acest motiv, pe langa sfaturile profesionale, este important ca parintii si profesorii sa lucreze constant in echipa.

Pe acelasi subiect

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista multe actiuni...

Din aceeasi categorie

Cum arata o relatie romantica armonioasa

Relatiile romantice necesita intretinere, timp si ingrijire, dar exista...

Albirea dentară – cele mai populare mituri

Albirea dentară este o procedură populară în domeniul stomatologiei...