Plantarea gardurilor vii: cum se face corect de prima data

Inainte de a planta gardul viu, cel mai bine este sa planificati locatia plantelor cat mai precis posibil. Luati in considerare si dimensiunea pe care o vor atinge plantele de gard viu in urmatorii cativa ani. Cu urmatoarele puncte, va veti aminti tot ce este important.

Respectati distanta adecvata

Daca doriti sa plantati gard viu pentru a va delimita proprietatea, amintiti-va distanta de separare necesara fata de vecinul dvs. , deoarece pentru a le planta exista reglementari locale care o reglementeaza si care difera de la o municipalitate la alta. Asadar, inainte de a te apuca de treaba, afla de la primarie despre distanta pana la plantarea gardurilor vii de la limita proprietatii si alte detalii de care sa tii cont.

Adesea depinde si de dimensiunea asteptata a gardurilor vii. In majoritatea municipiilor, gardurile vii cu o inaltime de crestere de pana la doi metri trebuie pastrate, de exemplu, la o distanta minima de 50 de centimetri . Daca doriti sa plasati gard viu si mai sus, va trebui sa mariti distanta la unul sau chiar doi metri de la marginea parcelei. Ce se intampla daca terenul este deja delimitat de un gard? In acest caz, respecta reglementarile in vigoare. Daca doriti sa plantati un gard viu in acest caz, se aplica si distanta pana la granita, nu pentru gard.

Stiati…? Distanta de la gard viu pana la limita parcelei se masoara in punctul in care trunchiul cel mai apropiat de limita iese din sol. In functie de modul in care taiati gardurile vii, distanta vizuala a unui gard viu fata de vecin sau de strada publica poate fi mai mica.

Pastrati distanta fata de alte plante

Daca doriti sa le plantati ca separatoare de spatiu sau sa incadrati o zona cu ele, nu va puteti ingrijora de reglementarile municipale. Dar daca doriti sa coexiste cu restul plantelor, este indicat sa respectati distantele corespunzatoare . In acest fel, te vei asigura ca plantele nu interfereaza cu cresterea altora si ca ai suficient spatiu pentru intretinerea si ingrijirea gardurilor tale. Pentru a face acest lucru, puteti lua drept referinta distantele recomandate in municipiul dvs. in raport cu gardurile si limitele parcelei si, pe de alta parte, conditiile de crestere de care vor avea nevoie plantele vecine pentru a creste sanatos . De exemplu, plantele care au nevoie de multa lumina nu ar trebui sa fie la umbra gardului viu nou plantat. 

Cum sa plantati gard viu: instructiuni pas cu pas

Vrei sa plantezi asa-numitele garduri vii cu radacina goala? Puneti plantele intr-o galeata cu apa cu aproximativ o ora inainte de plantare. In acest fel, gardurile vii sunt pregatite. Daca aveti garduri vii in ghivece, inmuiati-le in apa chiar inainte de plantare pana cand nu exista bule de aer. Apoi incepe sa lucrezi.

Te-ai gandit la toate si ai planificat? Hai sa o facem! Pentru a planta un gard viu veti avea nevoie de urmatoarele materiale si instrumente:

 • Lopata sau furca pentru soluri grele

 • Furtun de gradina cu accesoriu de pulverizare

 • garduri vii

 • Camion stivuitor

 • Aschii de lemn

 • mulci cu scoarta groasa

 • Sol pentru plante

 • dibluri de lemn

 • Banda de masurare

 • Ghid

 • Manusi

 • Masina de tuns gard viu fara fir HSA 56

 • Foarfece de gradina PG 10

Planificarea plantarii gardurilor vii: intimitate naturala la masura

Ca alternativa naturala la garduri si pereti, puteti planta gard viu care va delimiteaza parcela sau gradina. In functie de varietatea de gard viu care va place, puteti stabili o limita personalizata cu relativ putin efort. Se poate planta o mare varietate de gard viu, de la un gard viu delicat pana la genunchi pana la un gard viu dens inalt de cativa metri.

Aceasta varietate va permite, de asemenea, sa va impartiti gradina individual. Luati in considerare aceasta optiune daca sunteti in proces de planificare si creare a gradinii sau doriti sa o reproiectati temeinic.

Cand sa plantezi gard viu?

Cel mai bun moment pentru a va planta gardurile vii depinde de soiul pe care l-ati ales. In general, arbustii de foioase cu radacini goale se descurca cel mai bine daca sunt plantati intre mijlocul lunii octombrie si jumatatea lunii noiembrie. Pe de alta parte, lunile de primavara martie si aprilie sunt, de asemenea, bune pentru plantarea acestor garduri vii.

Daca doriti sa plantati garduri vesnic verzi sau de conifere, faceti acest lucru cu putin timp inainte ca acestea sa inceapa sa inmugureasca in aprilie sau dupa ce mugurii s-au terminat de dezvoltat la sfarsitul lunii august. In acest fel, gardurile vii tinere au inca timp sa creasca cu mult inainte de venirea iernii.

Ati dori sa fiti cat mai liber posibil atunci cand decideti cand sa va plantati gardul viu? In acest caz, poate ca optiunea de gradina sau parter este cea potrivita pentru tine, deoarece in aceste recipiente le poti planta in orice moment al anului. 

Doar in caz de inghet sau perioade foarte calde, trebuie sa evitati plantarea gardurilor vii in cutii de flori. Pentru a evita stresul hidric, primavara sau toamna sunt cele mai bune perioade. O jardiniera este ideala daca mai tarziu doriti sa dati gardului vii o forma ornamentala sau sa umpleti golurile. Puteti lasa gardul viu sa creasca mai intai in cutia ferestrei si transplantati-l in pamant mai tarziu.

Ce gard viu vei planta si unde?

Pentru a forma un paravan opac, locatia aleasa pentru gard viu trebuie sa fie potrivita. Ar trebui sa tineti cont de acest lucru atunci cand alegeti soiuri pentru gradina dvs.

De asemenea, puteti planta gard viu mediu, cum ar fi tisa sau rododendronul, intr-un   loc umbrit . Cu toate acestea, foarte putine garduri vii cresc sanatoase in plina umbra.

Daca doriti sa le aveti intr-o locatie insorita, exista multe soiuri din care sa alegeti. In functie de inaltimea dorita, poti planta printre altele garduri vii de chiparos sau arborvitae.

Gardurile vii din lemn de cimi sunt la fel de populare, pe atat de practice pentru marginile gradinii, deoarece lemnul de cimi creste deosebit de dens daca este ingrijit corespunzator.

Planificati latimea si inaltimea gardurilor vii

Un ultim punct de planificare se refera la latimea si inaltimea viitorului tau gard viu. Aceasta determina cate garduri vii ar trebui sa plantati pentru fiecare metru liniar. In functie de marimea si tipul plantei, pot fi necesare doua pana la trei, trei pana la patru sau chiar patru pana la cinci plante pe metru liniar.

Pentru gardurile vii de pana la un metru inaltime, cel mai bine este sa plantezi trei sau patru plante pe metru liniar; Pentru gard viu de pana la doi metri si jumatate inaltime veti avea nevoie de intre doua si trei plante pe metru liniar.

In cazul gardurilor vii independente, includeti prima planta a gardului viu doar o data pe primul metru. Adica, daca, de exemplu, sunt plasate patru plante de gard viu pe metru liniar, veti avea nevoie de cinci pentru primul metru si patru pentru toti ceilalti metri liniari. Aceasta corespunde unei distante intre plante de 25 de centimetri.

Pe acelasi subiect

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre cele mai...

Din aceeasi categorie

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre...

Rochii pentru mama miresei: tot ce trebuie sa stii

Marele consilier al miresei este intotdeauna mama ei care,...

5 recomandări pentru purtarea corectă a ochelarilor de vedere

Sursa foto: freepik.com Purtarea corectă a ochelarilor de vedere...