Cum se prepara vitamina C acasa

Vitamina C  sau acidul ascorbic este o vitamina necesara pentru dezvoltarea si functionarea corecta a multor parti ale corpului. De asemenea, joaca un rol important in mentinerea functiei imunitare adecvate.

Unele animale isi pot produce singur vitamina C , dar oamenii trebuie sa obtina aceasta vitamina din alimente si din alte surse, desi poate fi facuta si in laborator. Majoritatea expertilor recomanda sa luati vitamina C dintr-o dieta bogata in fructe si legume, mai degraba decat sa luati suplimente.

In continuare, vei putea sti cum sa-ti faci propriile „pastile” de vitamina C acasa, pentru a-ti completa dieta, a-ti imbunatati sanatatea si a deveni independent de laboratoare.

 Pentru ce este vitamina C?

  • Antioxidant:  Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant fiziologic important si s-a dovedit ca regenereaza alti antioxidanti din organism, inclusiv alfa-tocoferol (vitamina E) despre care se crede ca limiteaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi prin activitatea sa antioxidanta, ar putea ajuta la prevenirea sau intarzierea dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare si alte boli in care stresul oxidativ joaca un rol cauzal.
  • Scorbut:  luarea vitaminei C pe gura sau prin injectie ca injectie previne si trateaza deficienta de vitamina C, inclusiv scorbutul. De asemenea, administrarea de vitamina C poate inversa problemele asociate cu scorbut.
  • Absorbtia fierului: luarea  vitaminei C impreuna cu fierul poate creste cantitatea de fier pe care organismul o absoarbe la adulti si copii.
  • Imbunatateste pielea: Vitamina C este necesara pentru biosinteza colagenului, L-carnitinei si anumitor neurotransmitatori; vitamina C este, de asemenea, implicata in metabolismul proteinelor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, care joaca un rol vital in vindecarea ranilor.
  • O tulburare genetica la nou-nascuti numita tirozinemie:  luarea vitaminei C pe cale orala sau sub forma de injectie amelioreaza o tulburare genetica la nou-nascuti in care nivelurile sanguine ale aminoacidului tirozina sunt prea mari.
  • Scaderea proteinelor in urina (albuminurie):  luarea de vitamina C plus vitamina E poate reduce proteinele din urina la persoanele cu diabet.
  • Intarirea arterelor (ateroscleroza):  luarea vitaminei C pe cale orala pare sa scada riscul de intarire a arterei. De asemenea, vitamina C pare sa incetineasca viteza cu care se inrautateste intarirea arterelor. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege efectele aportului alimentar sau suplimentar de vitamina C asupra acestei afectiuni odata ce aceasta s-a dezvoltat.
  • Raceala: Exista unele controverse cu privire la eficacitatea vitaminei C pentru a trata raceala, deoarece unele studii sustin intarirea apararii, dar inactivitatea inainte de dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, majoritatea dovezilor arata ca administrarea de doze mari de vitamina C poate scurta cursul unei raceli cu 1 pana la 1,5 zile la unii pacienti.
  • Probleme renale legate de colorantii de contrast utilizati in timpul unui test de diagnostic numit angiografie:  luarea vitaminei C inainte si dupa o angiografie pare sa reduca riscul de a dezvolta probleme renale.
  • Defalcarea anormala a globulelor rosii (anemie hemolitica):  Tratamentul cu vitamina C poate imbunatati anemia hemolitica.
  • Curata corpul de metale:  consumul de vitamina C in dieta pare sa reduca nivelul de plumb, nichel si alte metale grele din sange.
  • Bronzat. Luarea vitaminei C pe cale orala impreuna cu vitamina E pare sa previna arsurile solare. Cu toate acestea, administrarea de vitamina C singura nu previne arsurile solare.

Alimente bogate in vitamina C

Putem obtine vitamina C din surse naturale foarte variate si contrar a ceea ce ni s-a spus toata viata, portocala nu este cea care are cea mai mare vitamina C dintre toate alimentele pe care vi le voi arata mai jos, ceea ce putem si ar trebui. incorporati in alimentatia noastra zilnica, lista este lunga, dar aici am enumerat cateva extra dincolo de cunoscutul suc de portocale:

Chilli, ardei iute sau ardei

O jumatate de cana de ardei iute tocat sau taiat cubulete ofera 107,8 mg de vitamina C. In plus, cercetatorii de la Universitatea din Buffalo au descoperit ca capsaicina, compusul care face ardeiul iute iute, poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare si musculare.

Ardei rosu

O cana de ardei gras rosu tocat contine de aproape trei ori mai multa vitamina C decat o portocala – 190 mg. Ardeiul gras rosu este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina A, care promoveaza sanatatea ochilor.

Piper verde

O cana de ardei gras verde tocat contine mai putina vitamina C decat fratele sau mai dulce, dar la 120 mg, este inca 200% din cantitatea zilnica recomandata.

Kale

In plus fata de dublul aportului zilnic recomandat de vitamina A si de sapte ori cantitatea recomandata de vitamina K, o portie de o cana de kale furnizeaza 80,4 mg de vitamina C. Puterea nutritionala ofera, de asemenea, o doza mare de minerale si acizi grasi.

Brocoli

Aceasta leguma crucifera ofera 132 mg de vitamina C plus o bucata de fibre de umplutura pentru doar 30 de calorii per portie. In plus, cercetarile arata ca broccoli poate avea proprietati de prevenire a cancerului.

Fructe tropicale: papaya, ananas si mango

Intre 122 mg – 75 mg de vitamina C, aceste fructe delicioase vor transforma orice suc intr-o bautura vindecatoare potential delicioasa.

Capsune

O cana din acest superfruct (cu conditia sa fie cultivat organic) contine 84,7 mg de vitamina C, plus doze sanatoase de acid folic si alti compusi despre care s-a demonstrat ca promoveaza sanatatea inimii. Beneficiile pentru sanatate ale capsunilor sunt extinse.

Conopida

Indiferent daca il prajiti, il gatiti la abur sau il mesteci, consumul unui mic cap de conopida va ofera o doza de 127,7 mg de vitamina C, plus 5 grame de fibre si 5 grame de proteine.

Varza de Bruxelles

Acesti mici germeni sunt incarcati cu fitonutrienti si fibre care lupta impotriva cancerului, ca sa nu mai vorbim de 74,8 mg de vitamina C. Daca de obicei innebuniti pentru gustul lor amar, scoateti in evidenta dulceata lor naturala prajindu-i.

Macese sau macese

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand alimentele cu citrice erau greu de gasit, iar scorbutul (lipsa extrema de vitamina C) era o problema in crestere. Oamenii de stiinta au inceput sa testeze surse alimentare locale si au descoperit ca macesele au de fapt mai multa vitamina C decat portocalele.

Acerola

Acerola este originara din tropicele Americii de Sud si acum este cultivata si in nordul Texasului. Acerola este renumita pentru continutul ridicat de vitamina C, desi contine si alti nutrienti importanti, precum vitaminele B si bioflavonoidele. Conform cartii Plants in Human Health and Nutrition Policy, exista 1677,6 mg de vitamina C in 100 g de fructe.

Cum sa ne pregatim propriile „pastile” de vitamina C

Ce vei avea nevoie…

  • 1 lingura pudra de macese
  • 1 lingura de pudra de amla
  • 1 lingura de pudra de acerola
  • Miere sau sirop de artar sau agave
  • pudra de coaja de portocala (optional)

Se amesteca ierburile sub forma de pudra, rupand eventualele cocoloase. Turnati mierea usor calda in amestecul de pudra. Se toarna putin, se amesteca, se mai adauga putin, se amesteca.

Ca amestecul ramane mereu impreuna, dar nu prea umed sau lipicios. Odata ce pulberile sunt amestecate cu mierea, formati bile de marimea unui bob de mazare. Acestea pot fi apoi rulate in pudra portocalie sau in alta dintre pulberile din amestec.

Faceti 45 de pastile de marimea unui bob de mazare. Depozitati intr-un recipient etans. Sper ca v-a placut, acum sa o puneti in practica pentru a fi in fiecare zi putin mai autosuficient si mai sanatos!

Pe acelasi subiect

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre cele mai...

Din aceeasi categorie

Cele mai populare jocuri de slot cu fructe

Jocurile de tip slot cu fructe se numara printre...

Rochii pentru mama miresei: tot ce trebuie sa stii

Marele consilier al miresei este intotdeauna mama ei care,...

5 recomandări pentru purtarea corectă a ochelarilor de vedere

Sursa foto: freepik.com Purtarea corectă a ochelarilor de vedere...