Acestea sunt cele mai mari flori din lume

Natura reuseste sa ne surprinda de fiecare data prin minunile pe care le face. Flori pe care nu te mai saturi privindu-le, un amestec de culori, mirosuri si marimi. Plante care s-au adaptat la seceta sau inundatii, plante mari de cativa zeci de metri sau micute, de doar cativa centimetri. E uimitor cum lucrurile par perfecte, fara cusur. Pentru iubitorii de natura , iata un top al celor mai mari flori din lume. Unele sunt frumoase, altele nu. Insa toate au ceva special.

10. Aristolochia gigantea

Aristolochia gigantean este originara din Brazilia si Panama. Numita si “Floarea pelican”, poate atinge o inaltime de 3 metri si o latime de 2,4 metri, iar florile ei pot atinge 30 de centimetri lungime.

 9. Hydnora africana

Hydnora africana face parte din familia Hydnoraceae  si provine din sudul Africii. Este o planta parazit care creste in subteran,  cu exceptia unei flori de la suprafata care emite miros de fecale pentru a atrage polenizatori . Seamana izbitor cu o ciuperca. Floarea prinde gandacii, asemenea unei capcane, si ii elibereaza atunci cand se deschide iar. Fructul este comestibil si are un gust dulceag atunci cand este copt pe foc.

 8.Helicodiceros muscivorus

Helicodiceros muscivorus  este o planta ornamentala din familia Araceae , si se gaseste in Insulele Balneare , Corsica si Sardinia , langa coloniile de pescarusi. Cea mai importanta trasatura este  teromogeneza,un fenomen rar intalnit. Planta isi poate mari temperatura si, impreuna cu mirosul de carne putrezita, atrage mustele pentru polenizare.

 7. Victoria amazonica

Victoria amazonica face parte din familia Nymphaecaea . Initial a fost numita Victoria regia, in cinstea Reginei Victoria . Nufarul se gaseste in bazinul raului Amazon,cu frunze de diametrul de  1-2 m si poate sustine 35 kg,iar florile au  40 cm. Planta infloreste noaptea, fiind alba la inceput, si roz in noaptea urmatoare.

6. Nepenthes northiana

Nepenthes northiana  a fost descoperita recent de catre cercetatori in insula Palawan din  centrul Filipinelor. Planta traieste la  o altitudine de 1600 m peste nivelul marii. Are o cupa uriasa, de 30 cm, plina cu apa si enzime acide, cu care captureaza nu doar insecte , ci si animale mici.

5.Stapelia gigantea

Stapelia gigantea  face parte din familia Apocynaceae , ce cuprinde 40 de specii, si se gaseste in Zambia, Malawi, Mozambic, Botswana, Zimbabwe si Africa de Sud. Planta in forma de stea este plina de peri care ii dau un aspect urat si un miros neplacut si atrage muste, principalii polenizatori.  Denumirea vine de la marimea impresionanta a florii, de  41 cm, cu tulpini de 15-20 cm.

4. Welwitschia mirabilis

Welwitschia mirabilis  este singura specie din familia Welwitschiaceae . A fost descoperita in 1860 si este protejata de lege.  Se gaseste in desertul Namibia si in Angola si  este ramasita a florei de acum 100 milioane de ani . Printre cele mai longevive plante din lume, cu  specii care au intre 1000 si 2000 de ani , planta este alcatuita din 2 frunze de 3-4 m si s-a adaptat conditiilor aride din desert, extragandu-si apa din ceata.

3.Dracunculus vulgaris

Dracunculus vulgaris  face parte din familia Araceae si a fost descoperit in 183.2   Este originara din Grecia,  dar se gaseste si in America si Puerto Rico. Planta creste pe plantatiile de maslin si in zonele desertice.

Supranumita “ Dragonul negru”, planta are un singur manunchi de 2 m . Desi “apendicele” din centru si frunzele ce il inconjoara, de culoarea vinului rosu, ii dau o frumusete aparte, mirosul este unul foarte neplacut si dureaza o zi intreaga atunci cand infloreste.

 2.Amorphophallus titanum

Amorphophallus titanum  face parte din familia Araceae si a fost descoperita in 1878  in padurile tropicale din insula Sumatra. Traducerea din greaca a numelui este “ organ sexual masculin gigant, fara forma”.  Planta are  cea mai mare inflorescenta, ce  ajunge la 6 m inaltime, cu o circumferinta de aproape 2 m. Traieste 40 de ani si infloreste o data la 5 ani. De fiecare data cand o face, iubitorii de plante se pot bucura de ea doar 12 ore, timp in care emana un miros de cadavru, pentru a atrage insectele ce o polenizeaza.

 1.Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii face parte din familia Rafflesciaceae, impreuna cu alte 15 specii, si  a fost descoperita in 1818 in Indonezia. Planta nationala a tarii se gaseste in padurile tropicale din  din Sumatera, Djawa si Kalimantan, dar este pe cale de disparitie.Floarea are un diametru de 1 m si cantareste 7 kg. Fara tulpina si cu foarte putina clorofila, isi extrage substantele hranitoare din lianele  pe care le paraziteaza.Infloreste o data pe an, pentru o saptamana, si emana un miros neplacut.

Pe acelasi subiect

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat, care serveste...

Din aceeasi categorie

Cele 5 tipuri de faringita (cauze, tipuri si caracteristici)

Faringele este un organ tubular musculo-membranos situat in gat,...

Menta Pennyroyal: proprietati si contraindicatii

Menta Pennyroyal, cunoscuta popular sub numele de Pennyroyal, este...

Ce este un perinatolog, specialist in medicina materno-fetala?

In fata unei sarcini cu risc crescut, pentru a...